Wanneer digitaal menselijk wordt

Al jarenlang is ‘mobile first’ een strategie waar veel bedrijven naar streven. Logisch, want een mobielvriendelijke en snelle website of webshop is belangrijker dan ooit tevoren. Ons leven speelt zich namelijk grotendeels mobiel af. In mijn rol als Mobility Specialist kom ik helaas nog vaak met bedrijven in contact die moeite hebben met de implementatie van mobile first. En dat is problematisch voor de toekomst, want de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Artificial Intelligence (AI), in het Nederlands kunstmatige intelligentie, is hier één van.

De potentie en de mogelijkheden van AI zijn enorm. Volgens kenners gaat het jaar 2017 dan ook in de boeken als de start van het AI-tijdperk.

Wat is AI?

AI is een technologie waarbij machines ‘denken als mensen’. Computers krijgen vaardigheden aangeleerd, zoals redeneren, plannen en het begrijpen van taal, waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie is vereist. Door deze technologie worden onze taken eenvoudiger.

Virtuele assistenten als Siri, Cortana, Google Now en Alexa zijn bekende voorbeelden van kunstmatige intelligentie. Deze assistenten kunnen simpele spraakcommando’s opvolgen, zoals iemand bellen en een adres opzoeken, of verbanden leggen op basis van je locatie, agenda en reisgeschiedenis.

Een minder bekend maar enorm fascinerend voorbeeld is de AI-strategie van de Japanse elektronicafabrikant Hitachi. In een aantal magazijnen krijgen medewerkers sinds 2016 opdrachten van een AI-systeem. Ja, je leest het goed: een computer als leidinggevende. Het AI-systeem analyseert continu hoe het personeel werkt. Zodra een medewerker een efficiënte werkwijze hanteert, zorgt de technologie ervoor dat anderen in het magazijn op dezelfde manier gaan werken.

Het brein achter AI is machine learning. Deze technologie detecteert automatisch patronen in data en gebruikt deze om voorspellingen te doen over bijvoorbeeld consumentengedrag. We stellen computers in staat om te handelen, zonder dat ze daarvoor expliciet zijn geprogrammeerd. De mogelijkheden zijn dan ook enorm.

Waar en wanneer is het begonnen?

In de zomer van 1956 organiseerde John McCarthy ‘The Dartmouth summer research project on Artificial Intelligence’. Samen met vooraanstaande wetenschappers omschreef hij het leerproces en andere aspecten van intelligentie zo gedetailleerd mogelijk. Het doel: een machine bouwen die intelligentie simuleert. Met de komst van het allereerste AI-programma, genaamd ‘The Logic Theorist’, was de term Artificial Intelligence geboren.

Waarom nu?

Ik hoor u denken: als er in 1956 al kennis was over kunstmatige intelligentie, waarom is de technologie dan nu pas zo populair? Daarvoor zijn enkele redenen:

  • Rekenkracht is in de afgelopen zestig jaar met enorme snelheid gestegen: een prestatieverhoging van een factor biljoen.
  • Dataverwerking is veel betaalbaarder geworden.
  • Er zijn steeds meer data die geanalyseerd kan worden, omdat bedrijven meer signalen vastleggen van interacties met klanten.
  • AI heeft consumenten-apps al aanzienlijk verbeterd: klanten verwachten tegenwoordig dat ze bij alle bedrijven een dergelijke ervaring beleven.

Het begin van een nieuw tijdperk

Naar verwachting passen veel bedrijven hun strategie de komende jaren aan op AI. Steven van Belleghem heeft hierop een duidelijke visie. In 2014 bracht hij het boek ‘When Digital Becomes Human” uit, waarin hij stelt dat de klantrelatie van de toekomst digitaal én menselijk is doordat technologie ‘het menselijke raakt’. In “Customers the day after tomorrow” (2017) schetst hij een toekomstbeeld van een klantrelatie in een wereld van AI. Beide een eyeopener! Ben je niet zo van het lezen, dan is de keynote van Steven tijdens het Showpad event 2017 een uitkomst:

Naast Steven zijn er nog meer kenners die een duidelijk toekomstbeeld neerzetten waarin AI de hoofdrol speelt. Dat maakt dat AI momenteel in allerlei trendlijstjes opduikt en niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Alles wijst erop dat het tijd is voor een verschuiving van mobile naar AI first. En daarbij lijkt de marketing van AI nog harder te gaan dan de techniek zelf.

Wat ik met dit laatste bedoel, beschrijf ik in mijn volgende artikel.

Martijn Schraven

Solution Sales Specialist Workplace – Business Development @ Centralpoint

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde blogs

Posted by Marcel Joosten | 14 juni 2018
Waarom we vergaderen om te vergaderen (én hoe het anders kan)
We hoppen dagelijks van vergadering naar vergadering. Met duizenden tegelijk staan we elke dag in de file onderweg naar één...
Posted by Marcel Joosten | 14 juni 2018
AI: meer dan een huis-tuin-en-keukentoepassing?
In mijn vorige blog over Artificial Intelligence (“Wanneer digitaal menselijk wordt” ) las je dat AI een belangrijke factor is in...
Posted by Marcel Joosten | 14 juni 2018
Keuzevrijheid een pain in the ass?
Tien jaar geleden explodeerde de IT-markt door een overdadig aanbod en wildgroei aan verschillende devices waaruit bedrijven moeilijk konden kiezen. Veel...