AI: meer dan een huis-tuin-en-keukentoepassing?

In mijn vorige blog over Artificial Intelligence (“Wanneer digitaal menselijk wordt” ) las je dat AI een belangrijke factor is in de digitale transformatie die de wereld doormaakt. Maar hoe groot wordt de invloed van AI? En welke toepassingen kunnen we verwachten? In dit artikel werp ik een blik op de toekomst en spreek ik mijn verwachtingen uit over de toepassingen op korte en lange termijn.

Marketing versus realiteit

Ik eindigde mijn blog met de stelling: Alles wijst erop dat het tijd is voor een verschuiving van mobile naar AI first. En daarbij lijkt de marketing van AI nog harder te gaan dan de techniek zelf.

Het afgelopen jaar heb ik grote voorruitgang gezien in de kwaliteit van beeld- en spraakherkenning met behulp van ‘deep learning’, maar tot nu toe staan de meeste verbeterde oplossingen nog op zichzelf en lossen ze vaak slechts één probleem op. Bovendien wordt tegenwoordig op bijna alles een AI-label geplakt, maar in de werkelijkheid zijn er nog weinig oplossingen die vólledig AI-gedreven zijn en op grote schaal worden ingezet.

Met andere woorden: het lijkt erop dat het succes van AI voor de buitenwereld groter gemaakt wordt dan het op dit moment daadwerkelijk is. Ik zie om me heen dat bedrijven geïnspireerd zijn door de mogelijkheden van AI. Daadwerkelijke toepassingen blijven echter vaak uit, en het optimaal benutten van de technologie verloopt langzamer dan verwacht. Er zijn allerlei factoren die hieraan bijdragen, zoals wet- en regelgeving die achterblijft, bestaande verdienmodellen die overeind moeten blijven en het gebrek aan gebruikersvertrouwen.

Chatbots

Neem als voorbeeld chatbots. Een functionaliteit met enorm veel potentie, maar toch zie ik de bots vooralsnog nergens écht goed werken. Er wordt vaak gebruikgemaakt van een simpele procesflow die is gebaseerd op data die door de mens zelf zijn gestructureerd, en niet op ongecompliceerde data waarbij de chatbot een keuze maakt. Een aantal weken geleden was ik bijvoorbeeld te gast bij een grote Nederlandse zorgverzekeraar die een chatbot inzet ter ondersteuning van de externe communicatie. Door het gebruik van een simpele procesflow en juridische uitdagingen handelt de chatbot op dit moment slechts een heel klein percentage van de klantvragen af.

Desondanks verwacht ik dat we in 2018 steeds meer chatbot-achtige oplossingen gaan zien. Simpelweg omdat je hiermee als bedrijf een efficiëntieslag kunt maken, net zoals bij alle AI-toepassingen.

Google Home

Ook Google heeft de stap gemaakt. De duidelijke AI-strategie heeft geresulteerd in de intrede van ‘voice-first-apparaten’, zoals Google Home. Je kunt de Google Home speaker alles vragen: van de weersverwachting tot je agenda-indeling en van afspeellijsten op Spotify tot de verjaardag van Koning Willem Alexander. En ja… de speaker geeft antwoord! Het is dus mogelijk om een volwaardig gesprek te voeren met een apparaat. Vooralsnog wel in het Engels, want het is nog niet bekend wanneer Google de Nederlandstalige speaker introduceert.

Andere grote bedrijven spelen slim in op de toepassing van Google. Zo heeft KLM een digitale bot gelanceerd die passagiers via Google Home helpt met het inpakken van bagage. De assistent checkt de weersverwachting op de plaats van bestemming en geeft op basis daarvan tips en aanbevelingen. Natuurlijk helpt de bot je er ook aan herinneren dat je vooral je tickets, paspoort, betaalpassen en tandenborstel niet moet vergeten.

 

De toekomst

Mijn verwachting is dat grote spelers als Google, Apple, Microsoft en IBM op korte termijn een grote stap zetten en een volledig geïntegreerde AI-suite aanbieden. Denk dan met name aan plug & play functionaliteiten zoals beeld- en spraakherkenning en taalverwerking. De functionaliteiten kunnen eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld voor een volledig AI-gedreven oplossing. Kortom: we gaan meer ‘AI first’ zien met een integratie van voicetouch en sense in een zogenaamde multi-modal computing omgeving.

Een concreet voorbeeld hiervan is de eerste volautomatische Amazon Go-supermarkt in Seattle. Klanten hoeven in deze supermarkt hun gewenste producten niet langer apart te scannen, maar de producten worden automatisch afgerekend bij het verlaten van de winkel. Amazon maakt hierbij gebruik van een netwerk met sensoren en camera’s om te zien wie welke producten in zijn of haar winkelmandje legt. Nooit meer rijen aan de kassa dus.

 

Wanneer we 15 tot 20 jaar vooruitkijken is het niet ondenkbaar dat AI de transportwereld heeft getransformeerd, zodanig dat voertuigen zichzelf besturen en mensen en pakketten on-time opgehaald en afgeleverd worden. Files en parkeerproblemen komen niet meer voor, steeds minder mensen bezitten zelf een auto (dus gunstig voor het milieu!) en mensen kunnen hun tijd anders besteden, hetgeen leidt tot een geheel nieuwe stedelijke organisatie.

Just do it!

Ondanks dat het succes van AI op dit moment voor de buitenwereld vaak groter wordt gemaakt dan het daadwerkelijk is, is de potentie er zeker. De voorbeelden in dit artikel bewijzen dit alleen al. Om terug te komen op de titel: AI is zéker meer dan alleen een toepassing voor huis-tuin-en-keuken. Ik ben een enorme voorstander van de technologie en kan alleen maar dromen over alles wat er nog staat te gebeuren. Ik spoor daarom iedereen aan om AI te integreren in de bedrijfsstrategie. En vergeet niet: struikelen, uitproberen en falen hoort bij de weg naar succes.

Hoe denk jij over AI? Pas jij of past je bedrijf het al toe? En hoe zie jij de toekomst tegemoet? Ik ben benieuwd!

Martijn Schraven

Solution Sales Specialist Workplace – Business Development @ Centralpoint

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde blogs

Posted by Marcel Joosten | 14 juni 2018
Waarom we vergaderen om te vergaderen (én hoe het anders kan)
We hoppen dagelijks van vergadering naar vergadering. Met duizenden tegelijk staan we elke dag in de file onderweg naar één...
Posted by Marcel Joosten | 14 juni 2018
Wanneer digitaal menselijk wordt
Al jarenlang is ‘mobile first’ een strategie waar veel bedrijven naar streven. Logisch, want een mobielvriendelijke en snelle website of...
Posted by Marcel Joosten | 14 juni 2018
Keuzevrijheid een pain in the ass?
Tien jaar geleden explodeerde de IT-markt door een overdadig aanbod en wildgroei aan verschillende devices waaruit bedrijven moeilijk konden kiezen. Veel...